• Het begin
 • Jaarlijkse Taxidag
 • Ziekenhuisdag
 • Historie van de Amsterdamse Kindertaxidagen  Voor zover wij hebben kunnen nagaan is het allemaal begonnen in 1951.
  De kinderen van de in 1947 opgerichte Mytylschool werden destijds met taxi’s van en naar school gebracht. Dit omdat het voor de kinderen ondoenlijk was (en nog steeds is) zich met het openbaar vervoer te verplaatsen.

  In het begin waren dit “gewone” taxiritten, die aan de eerste man op de dichtst bijzijnde standplaats werden uitgegeven. Men kwam er echter al snel achter dat dit niet werkte; de kinderen hadden ieder hun eigen “gebruiksaanwijzing” en het was onmogelijk die iedere dag aan de chauffeur uit te leggen. Zo zijn uiteindelijk de schoolroutes ontstaan. Vaste chauffeurs vervoerden iedere schooldag dezelfde kinderen en er ontstond al snel een band tussen hen.

  Een van de chauffeurs kwam op het idee de sleur van alle dag te breken en eens een dagje uit te gaan met de kinderen en heeft dat toen ook uitgewerkt. De bestemming werd de Bollenvelden in de buurt van Hillegom. Iedereen vond de dag zo geslaagd dat al snel werd besloten dat het niet bij deze ene keer mocht blijven.

  Inmiddels is de Taxidag uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende traditie, hoewel de schoolroutes al lang niet meer door taxi’s worden gereden maar door rolstoel- en kleinbusbedrijven.  De jaarlijks terugkerende Taxidag  Op 2 september 1947 is de Mytylschool opgericht.
  Voor verreweg de meeste kinderen was (en is) het nagenoeg onmogelijk zelf op school te komen. Ouders maakten vaak grote opofferingen om de kinderen op school te krijgen en waren vaak urenlang met de kinderen onderweg. In juli 1948 werd er overeenstemming bereikt met de Stichting centraal bureau voor Huurauto- en Taxivervoer (nu de TCA) om de kinderen te vervoeren.

  De chauffeurs voelden zich al snel betrokken bij de kinderen die zij dagelijks vervoerden. Reeds in 1948 hielden de Amsterdamse taxichauffeurs een inzamelactie om sportartikelen voor de kinderen te kunnen kopen. Ook kwamen zij overeen elke maand een dubbeltje opzij te leggen via de Taxicentrale. Met dit geld werd in 1951 de eerste Taxidag georganiseerd.

  De Taxidag is eigenlijk een schoolreisje voor de kinderen van de Mytylschool en later ook voor de kinderen van de Tyltylschool, beiden gevestigd in Amsterdam. Zoals gezegd ging het eerste uitje naar de bollenvelden rond Hillegom. Na afloop was iedereen hier zo enthousiast over dat al snel werd besloten dat het niet bij deze ene keer zou blijven. In de daarop volgende jaren is er nagenoeg ieder jaar een Taxidag geweest, vanzelfsprekend met verschillende bestemmingen. In 2002 zijn de scholen gefuseerd en heten De Mytyl – Tyltylschool. U zult begrijpen dat op dit soort dagen het budget van doorslaggevend belang is. Tot op heden is het ons nog ieder jaar gelukt de eindjes aan elkaar vast te knopen.  Ziekenhuisdag in een Amsterdams ziekenhuis  Sinds 1990 hebben wij er een kinderfeestje bij.
  Jaarlijks rond maart organiseren wij een feest voor de kinderafdelingen van een Amsterdams ziekenhuis. Dit feest is met name bedoeld voor kinderen die langdurig in het ziekenhuis moeten blijven.

  In een zaal van het ziekenhuis worden dan slingers en ballonnen opgehangen en zo omgetoverd in een feestzaal. Pim van visrestaurant “de Albatros” zorgt voor de hartige hapjes en Berry Merlin vangt de kinderen op met ballonnen, grappen en grollen. Vanzelfsprekend treden er (belangeloos) verschillende artiesten op. Tijdens het programma zorgen de vrijwilligers van de stichting ervoor dat het de kinderen aan niets ontbreekt; kaas, worst en vers gebakken poffertjes in overvloed, frisdrank om de boel weg te spoelen en natuurlijk niet te vergeten snoep!! Het hoogtepunt is toch wel Fred Cornell, de zingende ijscoman, die tijdens het zingen alle kinderen van heerlijk schepijs voorziet!!! Aan het eind van de middag spreken de rode wangetjes van de kinderen boekdelen.